2012. július 12., csütörtök

Viva Pinata!

A pinata egy igazi ajándékbomba, Kínából eredő, újévi szokás, mára azonban elmaradhatatlan buli kellék. Egy papírból készült díszes doboz,vagy lufi, amit felakasztva a gyerekek (meg a felnőttek is) bottal üthetnek addig, amíg szét nem esik, hogy a benne rejtőző ajándékokat megkaparintsák. Akinél a bot van, bekötik a szemét, még néhányszor meg is forgatják maga körül, aztán tippeket adnak, hogy merre üssön - rendszerint szándékosan rossz tippeket. Korábban vallási jelentősége volt, mára azonban leginkább a szórakozás miatt készítik. Rengeteg féle pinata kapható már nálunk is, de akár otthon is egyszerűen elkészíthető.

Csillag alakú pinata, klasszikus forma. Eredetileg 7 ága volt, melyek a 7 főbűnt szimbolizálták:
kapzsiság, falánkság, lustaság, gőg, irigység, harag, bujaságMa már esküvőkre is gyártanak pinatakat. Nászajándéknak jó ötlet!

Méhkas pinata, nem nehéz elkészíteni, és egy méhkast szétverni bottal... végre gond nélkül lehet! :)

Szülinapra számgyertya helyett pinatával is kirakhatjuk az éveket...

Otthon, nagyon egyszerűen, gyerekekkel is elkészíthetjük. Ez nem más, mint egy felcicomázott papírzsák. A cukorkák, apró ajándékok mellé szórhattok bele konfettit is, úgy még nagyobb az élmény, amikor "robban a bomba"!

Lufiból is meg lehet csinálni. És díszíthetjük papír tortalapokkal. Igazán romantikus!

Ezek itt lufi pinaták, vízzel felturbózva. Apró, műanyag ajándékok a lufiba is beleférnek, nyáron pedig még vízzel megtöltve biztos, hogy csúcsra jár majd a hangulat, mire ezeket szétveritek.

A pinata azelőtt a reményt is szimbolizálta. Ahogy az emberek égre emelt tekintettel várják az áldást.

A bolti pinaták közt megtalálhatjátok a legkülönbözőbb méreteket, és formákat, a mesefiguráktól a gyönyörű, alkalmi darabokig, végtelen a sor. Akinek pedig van kedve, készítse el saját kompozícióját, úgy még nagyobb az élmény!

(fotók: pinterest.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése