2012. július 14., szombat

10 illat

Van, amikor megállok egy pillanatra, és behunyom a szemem egy-egy illat élvezetéért. Néha csak azért megyek be valahova, mert ott mindig más a levegő aromája. Egy-egy ilyen élmény, akár egy elrontott napon is segíthet. Hangulatjavító hatású. 
Ha csak kimondom ezeket, talán határozottan érezhetővé válik az adott illat, puszta gondolatra. 

Ilyenekre gondolok:

Nyári eső. Amikor a forró földre zúduló zápor illatozni kezd, akkor muszáj leülni egy pillanatra, hogy zavartalanul élvezhessük a felüdülés illatát.

Szappanbolt. Az igazi kánaán! Ahová érdemes bemenni csak azért, mert biztos lehetsz benne, hogy itt nem ér csalódás, ha valami igazán tiszta érzésre vágysz.


Frissen nyírt fű illata. Zöld színű, pihentető. Nem tart sokáig, ezért résen kell lenni, hogy alaposan kihasználjuk, ha van belőle. :)

Lovarda. Nem költöznék be, de látogatóba menni kifejezetten jól esik. Valószínleg a világon az egyetlen buké, ami előkelőnek számít.


Mozi. Ez a kedvencem. Amikor a fiamat életében először moziba vittem, megkértem, hogy álljon meg egy pillanatra a csupa-szőnyeg előtérben, és szippantson egy mélyet a levegőbe. Azt mondtam Neki, ez a közeledő varázslat illata. Amikor 1-2 órára nem érhet el semmi zaj, csak gubbasztunk a bársonyos székben és valahol nagyon messze járunk...

Könyvesbolt. Ahová bemenni elég annyi érv, hogy pont útba esett... 
A nyugalom illata a könyvesbolté.

Egy új autó! Hmmmm!!! Micsoda élvezet! 
Bemenni egy szalonba, beülni egy kiállított modellbe és érezni a kényelem illatát.

Bőrdíszműves. Barna színű és igazán fess! Néha ezt is érezni kell.

Pékség. A közelünkben működik egy, és képzeljétek, minden hajnalban, amikor sütni kezdenek, néhány utcányi távolságig friss kenyérillat száll. A pékség a reggel, az új kezdet illata.

Asztalosműhely. A faforgács illata az alkotásé. 
Ahol frissen megmunkált fa illata terjeng, ott valami szépség készül!

Folytathatnám még nagyon sokáig... a babák illata, a szauna, az uszoda, a benzinkút, az üvegház, a dohos padlás, mindannyiunk orrának van pár kedvence. Neked melyik?

(fotók: pinterest.com)

3 megjegyzés:

  1. a frissen festett fal...

    VálaszTörlés
  2. ..a frissen lefőtt kávé, a még forrón vasalt ágynemű, ...
    De ilyenek nekem a hangok is: alma roppanás, ágreccsenés, hóropogás, úszógumifelfújás, régi kertikapu nyikorgás, pezsgőtabletta oldódás..és természetesen a hajnalhasadás! :)

    VálaszTörlés